Ustawienia projektu konfigurują projekt z różnymi opcjami. Znajdź je w menu kontekstowym pod Projekt
Ustawienia. Szybki dostęp jest możliwy za pomocą
konfiguracji projektu. Można utworzyć kilka różnych zestawów ustawień za pomocą
wersji.
Opisano tutaj ustawienia w zakładce ogólne.
Aby wybrać języki, użyj menu rozwijanego i zaznacz wszystkie języki, które chcesz przypisać do projektu. Uwaga, że wiele języków wymaga dodatkowej licencji. Jeśli wybierzesz więcej języków niż jest zlicencjonowanych, można je skonfigurować, ale nie używać.
Wskazówka: Aby przełączać się między językami, możesz użyć klawisza F8.
Lokalizacja służy do określenia pozycji. Pozycja jest m.in. wykorzystywana w różnych blokach funkcji SPS. Jeśli nie podano pozycji, używany jest stopień szerokości i długości geograficznej 0. Koordynaty można wprowadzić ręcznie lub za pomocą pola wpisania lokalizacji. Wprowadzenie lokalizacji wykonuje wyszukiwanie w Google Maps. Serwer wymaga do tego połączenia internetowego. Adres nie musi być dokładny. W większości przypadków wystarczy nazwa miejscowości.
W serwerze każdy projekt może mieć inną strefę czasową. Strefa czasowa jest również automatycznie określana na podstawie lokalizacji.
Konfiguruje wewnętrzne kopie zapasowe projektu serwera. Wykonuje eksport w podanym czasie. Więcej informacji znajdziesz w rozdziale Zarządzanie Kopiami Zapasowymi.
Ten zakładka konfiguruje wygląd i zachowanie wizualizacji.
Tutaj można wprowadzić różne ustawienia projektowania. Unikaj używania zbyt wielu kolorów. Można również określić indywidualny obraz. Obszar w lewym górnym rogu wizualizacji jest jednak stałym elementem Antcas Control i nie może być ukryty.
Te ustawienia pozwalają na nadpisanie tytułu dla różnych języków. Normalnie tytuł jest wyprowadzany z nazwy projektu. Usuwanie tytułu poprzez puste pole nie jest wyraźnie zalecane. Zamiast tego deaktywuj opcję "Wyświetl tytuł na obrazie".
W prawym górnym rogu wizualizacji istnieje możliwość użycia różnych widgetów. Może to być obecnie zegar lub logo. W przypadku grafiki logo zaleca się stosowanie nakładania kolorów, aby płynnie scalić obraz z projektem.
Jeśli usuniesz zaznaczenie, wizualizacja zostanie całkowicie dezaktywowana i wyświetlony zostanie błąd 503 Nie dostępny.
Wskazówka: Zamiast dezaktywacji możesz użyć Trybu Konserwacyjnego.
Ten zakładka konfiguruje ustawienia związane z SPS.
Za pomocą polityk przechowywania można określić czas maksymalnego przechowywania danych. Nie zaleca się ustawiania go na Nieskończoność.
Tutaj ustawiana jest czas trwania cyklu. To ustawienie wydaje się proste, ale jest bardzo złożone. Są one dalej opisane w rozdziale Czas Trwania Cyklu.