W Antcas Control istnieją dwie różne administracje użytkowników. Administrację dla użytkowników systemowych znajdziesz w menu kontekstowym pod Antcas Control Administracja użytkowników systemowych. Administrację dla projektu znajdziesz w menu kontekstowym pod Projekt
Administracja użytkowników. Aby zmienić użytkownika lub grupę, najpierw kliknij na
Edytuj. Administracja jest podzielona na dwie sekcje.
Użytkownicy i
Grupy. Te są tworzone i zarządzane oddzielnie.
Można również utworzyć foldery, aby lepiej zarządzać użytkownikami i grupami.
Hasła użytkowników można zmieniać poprzez podwójne kliknięcie na odpowiedniego użytkownika. Dla użytkowników projektu można to również zmienić w konfiguratorze w menu kontekstowym pod Projekt
Konfigurator.
Dla wszystkich haseł obowiązują następujące bardzo wysokie standardy bezpieczeństwa. Poniższe warunki zwiększają siłę hasła o jeden punkt:
Aby spełnić wymagania dotyczące siły, suma musi wynosić co najmniej trzy. Jeśli siła nie spełnia już wymagań, użytkownik zostanie poproszony o uzupełnienie tego przy następnym logowaniu.
Liczba znaków jest określana bez powtarzających się i bez ciągłych znaków. W ten sposób sekwencja 1234 to jeden znak.
Poniższe hasła nie są dozwolone:
Uwaga: Istniejące hasło nie może zostać usunięte, ale może być zastąpione nowym.
Ostrzeżenie: Przy zmianie hasła sesje aktywne nie są automatycznie kończone. Jeśli istnieje ryzyko bezpieczeństwa, usuń wszystkie sesje i tokeny użytkownika po zmianie hasła.
Jeśli zapomniano hasła, można je wysłać za pomocą e-maila lub SMS. Oczywiście, pod warunkiem, że konfiguracja serwera pocztowego lub bramy SMS jest poprawna lub została w ogóle wykonana.
Jeśli nie ma już żadnego hasła, skontaktuj się z supportem Antcas. Resetowanie działa tylko przy bezpośrednim lokalnym dostępie do serwera. Ponadto musisz przygotować pusty pendrive USB.
Kliknij w odpowiedniej sekcji na Utwórz użytkownika lub
Utwórz grupę, a następnie wprowadź nazwę. Naciśnij następnie klawisz Enter, aby utworzyć użytkownika lub grupę. Pamiętaj, że logowanie będzie działać dopiero po przypisaniu hasła. Możesz również zaprosić użytkownika, wówczas hasło do pierwszego logowania zostanie automatycznie wygenerowane.
Uwaga: Możesz zawsze zmieniać nazwy użytkowników i grup. Ponieważ każdy element ma unikalny identyfikator, nie wpływa to na konfigurację.
Zaznacz użytkowników lub grupy do usunięcia. Naciśnij następnie klawisz DEL. Kliknij następnie na Zastosuj, aby trwale usunąć użytkowników.
Aby przypisać grupę do użytkownika, rozwiń utworzonego użytkownika i folder Grupy. Kliknij następnie na Przypisz grupę i wybierz grupy, które chcesz dodać.
Aby usunąć przypisanie, zaznacz je i naciśnij następnie klawisz DEL. Kliknij następnie na Zastosuj, aby zastosować zmiany.
Uwaga: Nie musisz ponownie ładować wizualizacji. Ustawienia są natychmiast wprowadzane.
Można utworzyć urządzenie zamiast użytkownika projektu. Możesz zmienić typ w konfiguracji użytkownika poprzez podwójne kliknięcie na odpowiedniego
użytkownika. Typy pełnią różne funkcje:
| Typ | Opis |
|---|---|
| Użytkownik | Normalny użytkownik z funkcją wylogowania. |
| Urządzenie | Użytkownik bez funkcji wylogowania. |
| Urządzenie bez kursorem myszy | Użytkownik bez funkcji wylogowania i interfejs nie wyświetla kursoru myszy. Idealny dla Windows Touchpanel. |
| Lokalne panel | Dla touch-panel z wbudowanym serwerem. Może być przypisany tylko jeden użytkownik tego typu. Ten zostanie automatycznie zalogowany. |
| Bez nawigacji | Ukrywa wszystkie nawigacje. |
| Tylko główne wtyczki | Wyświetla tylko główne wtyczki. Może to być używane do integracji z innymi systemami. |
W grupach użytkowników systemowych można wybierać pojedyncze części programu. Oraz pojedyncze uprawnienia do edytora w projektach.
Aby przypisać uprawnienia w wizualizacji, grupy użytkowników projektu muszą być najpierw utworzone, a następnie przypisane do strony, elementu, zakładki lub pola.
Można zapisać klucz w grupach projektu. Jest on używany w wizualizacji, aby przeprowadzić dodatkową autoryzację kluczem. Można przypisać kilka grup z kluczami do użytkownika.
Jeśli grupa z kluczem jest wymagana dla uprawnień, klucz tej grupy zostanie zapytany przez okno dialogowe. Po zapytaniu autoryzacja jest ważna przez dziesięć sekund.
Można użyć następujących typów. W tym przypadku ostatni ma priorytet, jeśli kilka z nich jest używanych jednocześnie.
Uwaga: Jeśli grupy są używane w powiadomieniach lub innych elementach, które działają bez wizualizacji, klucze są ignorowane. Mimo to należy używać grup, które nie zawierają kluczy.
Użytkownik systemowy może posiadać tylko jedną sesję. Użytkownik w projekcie może korzystać z kilku sesji jednocześnie. Oznacza to, że przy wielokrotnym logowaniu wszystkie poprzednie sesje użytkowników systemowych zostaną natychmiast zakończone.
Możesz zaprosić każdego użytkownika, klikając prawym przyciskiem myszy na zaznaczonych użytkownikach i następnie klikając na Zaproś. Musi być zapisany adres e-mail lub numer telefonu komórkowego. To dzieje się automatycznie, jeśli nazwa użytkownika podczas tworzenia jest ważnym adresem e-mail.
Uwaga: Jeśli został zapisany adres e-mail i numer telefonu komórkowego, powiadomienie zostanie wysłane za pomocą e-maila.