Redigera Element

När ett element öppnas visas redigeraren, som är indelad i flera intervallmallar. Grunderna förklaras här. Användningen av huvudområdet i detalj förklaras inte här.

Funktionsprincip

Efter att ett element har öppnats kan det endast visas. För att redigera det måste du först klicka på Redigera i menyn längst upp. Varje ändring sparas omedelbart på servern. För att sedan publicera elementet måste du klicka på Tillämpa. Ändringarna överförs omedelbart, förutsatt att elementet också har tillämpats i utforskaren. Annars visas ett meddelande. Om du vill ångra ändringarna kan du klicka på Återställ.

Följande tillstånd för indikatorn längst upp till vänster är möjliga:

Tillstånd Färg Beskrivning
Nytt Röd Element eller version har skapats och är inte online.
Redigerat Blå Element eller version har ändrats och har inte tillämpats.
Online Grön Elementet är online.

Navigeringsområde

På vänster sida finns navigeringsfältet med olika element. Dessa kan under vissa förhållanden flyttas med hjälp av drag och släpp. För att ta bort en post måste den dras ner till höger i utforskaren. Det visas först när du flyttar Papperskorgen, där elementet kan dras in.

Observera flikarna under navigeringsområdet, här kan du byta mellan de olika utforskarna.

Huvudområde

I huvudområdet görs konfigurationen. De enskilda områdena förklaras i motsvarande utforskare.

På höger sida längst ner hittar du fliken Historik. I denna vy kan en redigerad version återställas genom att dubbelklicka.

Tips: I det övre högra hörnet hittar du bredvid ikonerna för att stänga och minimera, ikonen för att expandera. Genom att klicka på ikonen förstoras eller förminskas huvudvyn. Detta är mycket praktiskt när du redigerar större objekt.

Sidpanel

Den högra sidpanelen innehåller alla metadata som widgets för elementet. Längst upp till vänster kan vanligtvis titeln på dokumentet samt namnet, filnamnet etc. ändras. Namnen synkroniseras standardmässigt via länksymbolen.

Versioner

I det nedre högra området hittar du namnet på den aktuella versionen. Vid ett klick öppnas en ny vy med alla tillgängliga versioner. Den markerade versionen är den som redigeras.

Ett element kan innehålla flera versioner. Dessa är märkta med nummer. I denna lista visas alla dokumenttitlar för de enskilda versionerna. Den aktuella versionen är märkt med ett piltecken. Online är alltid den översta versionen efter tillämpning. Alla andra ignoreras.

För att skapa en ny version kan den aktuella kopieras eller en helt tom version skapas. Observera att en tom version inte innehåller någon titel.

Versionerna kan exporteras och importeras individuellt, och . Vid export och import slås mallarna, om de finns, samman. En version med en mall är märkt med kedjesymbolen.

För att ta bort eller flytta en version kan den flyttas genom drag och släpp efter att du har klickat på Redigera. När du flyttar visas även Papperskorgen, för att ta bort en version. Efter att ha lagt den på papperskorgen markeras den endast för borttagning. Det är först efter Tillämpa, som versionen tas bort permanent. Markeringen för borttagning kan återställas genom att lägga den på papperskorgen igen.

Anmärkning: Vid en synkronisering med flera servrar kan det hända att en versionsnummer förekommer flera gånger.