Edytowanie elementów

Po otwarciu elementu pojawia się edytor, który jest podzielony na kilka obszarów. Podstawy są tutaj dalej wyjaśniane. Obsługa głównego obszaru w szczegółach nie jest tutaj wyjaśniana.

Zasada działania

Po otwarciu elementu można go tylko przeglądać. Aby go edytować, należy najpierw kliknąć na Edytuj w górnym menu. Każda zmiana jest natychmiast zapisywana na serwerze. Aby element umieścić online, należy go następnie Zastosuj. Zmiany są natychmiast wprowadzane, o ile element został również zastosowany w Eksploratorze. W przeciwnym razie wyświetlany jest komunikat. Jeśli chcesz cofnąć zmiany, możesz je również Resetuj.

Następujące stany wskaźnika w górnym lewym rogu są możliwe:

Stan Kolor Opis
Nowy Czerwony Element lub wersja została utworzona i jeszcze nie jest online.
Edytowany Niebieski Element lub wersja została zmieniona i jeszcze nie zastosowana.
Online Zielony Element jest online.

Obszar nawigacyjny

Po lewej stronie znajduje się pasek nawigacyjny z różnymi elementami. Te mogą być w pewnych przypadkach przesuwane za pomocą Drag&Drop. Aby usunąć wpis, należy go przeciągnąć w prawy dolny róg Eksploratora. Pojawi się dopiero podczas przemieszczania Kosza, w którym element może być przeciągnięty.

Uwaga na karty pod obszarem nawigacyjnym, tutaj można przełączać między poszczególnymi Eksploratorami.

Główny obszar

W głównym obszarze przeprowadzana jest konfiguracja. Poszczególne obszary są dalej wyjaśniane w odpowiednich Eksploratorach.

Po prawej stronie w dolnym rogu znajduje się karta Historia. W tym widoku można przywrócić edytowaną wersję poprzez podwójne kliknięcie.

Wskazówka: W prawym górnym rogu, obok zamykania i minimalizowania, znajduje się symbol powiększania. Kliknięcie w ten symbol powiększa i zmniejsza widok główny. Jest to bardzo praktyczne przy edycji większych obiektów.

Pasek boczny

Prawy pasek boczny zawiera wszystkie metadane jako widgety elementu. W górnym lewym rogu można zwykle zmienić tytuł dokumentu oraz nazwę, nazwę pliku itp. Nazwy są standardowo synchronizowane za pomocą symbolu Link.

Wersje

W dolnym prawym obszarze znajduje się nazwa bieżącej wersji. Po kliknięciu na nią otwiera się nowy widok ze wszystkimi dostępnymi wersjami. Zaznaczona wersja jest w edycji.

Element może zawierać kilka wersji. Są one oznaczone numerami. W tej liście wyświetlane są wszystkie tytuły dokumentów poszczególnych wersji. Bieżąca wersja jest oznaczona symbolem strzałki. Online po zastosowaniu zawsze jest najwyższa wersja. Wszystkie pozostałe są ignorowane.

Aby utworzyć nową wersję, można skopiować bieżącą lub utworzyć całkowicie pustą. Uwaga, że pusta wersja nie zawiera tytułu.

Wersje mogą być eksportowane i importowane . Przy eksporcie i imporcie, jeśli dostępne, Szablony zakresów są łączone. Wersja z szablonem jest oznaczona symbolem łańcucha.

Aby usunąć lub przesunąć wersję, można ją przesuwać za pomocą Drag&Drop po kliknięciu na Edytuj. Przy przesuwaniu pojawia się również Kosza, aby usunąć wersję. Po umieszczeniu na koszu, wersja jest tylko oznaczona do usunięcia. Dopiero po Zastosowaniu, wersja zostanie ostatecznie usunięta. Oznaczenie do usunięcia można cofnąć przez ponowne umieszczenie na koszu.

Uwaga: Przy synchronizacji z wieloma serwerami może się zdarzyć, że numer wersji występuje wielokrotnie.